Обласне професійне навчання у форматі Teach-in «Від медіаграмотності до медіакультури»

24 травня 2017 року о 10.00 в приміщенні Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна відбулося обласне професійне навчання у форматі Teach-in «Від медіаграмотності до медіакультури».
    Обласне професійне навчання організовано спільно з Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти. 
    Його відкрили – Димитров Михайло Федорович, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна, Василь Іванович Шуляр, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, професор кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, заслужений учитель України, Агаркова Вікторія Віктрівна, директор обласної універсальної наукової бібліотеки м. О. Гмирьова. 
    У навчанні взяли участь заступники директорів по роботі з дітьми районних ЦБС, провідні спеціалісти бібліотек для дітей м. Миколаєва. 
    Під час проведення навчання відбулося обговорення питань щодо впровадження на місцях проекту «Навчально-методичного комплексу. Програма медіазанять «Від медіаграмотності до медіакультури»», формування у дітей сучасної інформаційної культури, створення позитивного контенту та забезпечення безпеки в мережі. 
    Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор обласної бібліотеки для дітей ім.В. О. Лягіна, у виступі «Сучасний медіапростір: ефективні технології в залученні дітей до читання» звернула увагу присутніх, що медіаосвітній проект «Від медіаграмотності до медіакультури» (1-9 кл.) було створено Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти за участю бібліотек Миколаївщини, а також представила напрацювання бібліотек області у напрямку медіа просвіти. 
    Василь Іванович Шуляр, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, окреслив актуальні питання щодо реалізації «Навчально-методичного комплексу. Програми медіазанять «Від медіаграмотності до медіакультури»» на Миколаївщині. 
     До навчання приєдналася в інтерактивному он-лайн спілкуванні завідувач відділом каталогізування Національної бібліотеки України для дітей – Дзюба Наталія Йосипівна. Тема її виступу – «Дитячий бібліотекар – медіапедагог: ресурси для професіоналів». 
     Гич Галина Миколаївна, завідувач кафедри теорії і методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент у своїй лекції охарактеризувала «Тексти “нової природи” як засіб залучення дітей та підлітків до читання у медійному середовищі ХХ1 століття»». 
    В рамках навчання учасникам була запропонована: консультація «Медіоосвіта і формування інформаційної культури школярів: вектор змін» (Романченко О. Л., заступник директора обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна); презентація досвіду «Наші діти в Інтернеті: забезпечення безпеки і просування позитивного контенту» (Голенко І. О., завідувач відділом інформаційних технологій та електронних ресурсів обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна). 
    Всі учасники взяли участь у тренінгу «Читачі мережевого століття та цифрова компетентність сучасного бібліотекаря: виклики часу», який провела Щука Н. В., провідний бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна. 
    Під час навчання був організований інтерактивний майданчик, на якому Голосна Оксана Євгенівна, завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна, презентувала медіазанятття для дітей (1-4 кл.) з проекту «Навчально-методичного комплексу. Програми медіазанять «Від медіаграмотності до медіакультури». 
    Під час підведення підсумків навчання (Т.А. Жайворонок) учасники щиро дякували організаторам за отриманий професійний багаж з питань медіа виховання юного покоління в умовах бібліотеки для дітей.