Нова українська школа

    21 листопада 2018 року Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна спільно з Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти провела обласний «круглий стіл» на тему «Роль шкільної бібліотеки в реалізації освітніх стандартів Нової української школи» для працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти м. Миколаєва, а також працівників бібліотек, що обслуговують дітей на Миколаївщині. 
     Круглий стіл відкрили Поддубна Л. О., заступник начальника управління культури, національностей і релігій Миколаївської облдержадміністрації, начальник відділу закладів культури та охорони культурної спадщини, Жайворонок Т. А., директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна, заслужений працівник культури України та Гич Галина Миколаївна, завідувач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент. 
    Модераторами заходу були Картузов К. М., директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва та Романченко О. Л., заступник директора Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна.
    Коло питань «круглого столу», що запропонували для обговорення викладачі кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти включало широкий спектр напрямків роботи бібліотеки в умовах реалізації освітніх стандартів Нової української школи. Серед них: «Меми як засіб залучення до читання учнів ХХІ століття» (Гич Г.М.), «Сучасні ролі бібліотекаря Нової української школи» (Лукьяненко Д.В.), «Дизайн сучасної бібліотеки закладу загальної середньої освіти» (Перепелиця О.В.), «Художньо-естетичний розвиток учнів як стратегія Нової української школи» (Петренко О.М.). 
    Серед учасників «круглого столу» були також гості з м. Херсона. З презентацією своєї біблотеки та курсу «Основи інформаційної культури» виступила Лихожон Т. В., завідувач шкільного бібліотечно-інформаційного центру НВК» Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради. 
    Також учасники «круглого столу» взяли участь у ситані (ситуаційному аналізі) на тему: «Формуємо ключові компетентності дитини: бібліотека + школа + сім’я», модератором якого була Романченко О.Л., заступник директора Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна. Темою тренінгової вправи був пошук відповіді на головне питання: як стимулювати дітей до читання та привити їм любов до книги. Робота пройшла в групах і відповіді звучали від імені «батьків», «вчителів» і «бібліотекарів». Так, група «вчителі» (експерт Гич Г.М.) відмітила, що читацька компетенція повинна бути основною серед компетенцій дитини. Група «батьки» (експерт Лукьяненко Д.В.) зосередила свою увагу на важливості прикладу сім’ї, читаючих батьків. Група «бібліотекарі» (експерт Жайворонок Т.А.) запропонувала як один із способів стимулювання читання дітей такі сучасні і креативні форми роботи як акції, арт-читання, сімейні квести, бенефіси читаючої дитини. Також було зроблено наголос на необхідності і важливості корпоративної роботи, співпраці бібліотеки, школи та сім’ї. 
    Трансляція «круглого столу» проходила в он-лайн режимі на відеоресурсі YouTube каналі «Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна» (https://www.youtube.com/watch?v=wM7ZLbnVq_A).