Професійна мобільність фахівця та осмислення нових підходів до діяльності бібліотеки, що обслуговує дітей

 Під такою назвою 21-22 травня 2019 року відбулася обласна школа професійного розвитку, де розглядалися  актуальні питання професійної мобільності,  нові шляхи розвитку та виклики, які постали сьогодні перед бібліотечними закладами.

Організатором професійного заходу виступила Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна, яка запросила до участі в ньому фахівців спеціалізованих бібліотек для дітей  Миколаївщини, представників  бібліотек об’єднаних громад області, ЦМБ для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка та її бібліотек-філій.

Спікерами професійного заходу були  представники різних закладів. Перед учасниками виступали науковці ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв» (Шуляк С.В.) та Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Лукьяненко Д. В.).

Професійні скайп-сесії відбулися з фахівцями Національної бібліотеки України для дітей (Дзюба Н.Й. та Петренко О.Б.), ЦБС для дітей м. Дніпро (Щукіна Т.Г., Слєпова О.А.), науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка НТУ КПІ ім. І. Сикорського м. Київ (Ярошик А.).

  З привітальним словом до присутніх звернулися Поддубна Лариса Олександрівна, заступник начальника управління культури, національностей та релігій  Миколаївської облдержадміністрації, начальник відділу закладів культури та охорони культурної спадщини та Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор обласної бібліотеки  для дітей ім. В.О.Лягіна.

Програма школи  складалась з двох модулів.  Під час першого, «Бібліотекар нового покоління: зміни, реалії, майбутнє», доповідачі намагалися змотивувати учасників школи  та націлити на роботу. Так, були розкриті наступні актуальні теми: «Бібліотечне обслуговування дітей та бібліотекар у новій соціокультурній  реальності: від стратегічного бачення до практичного рішення», «Професійний розвиток бібліотекарів у мережі Інтернет», «Професійна компетентність бібліотекаря дитячої бібліотеки: за підсумками всеукраїнського соціологічного дослідження», «Ключові компоненти компетентності сучасного фахівця бібліотечно-інформаційної сфери», «Нові ролі бібліотекаря в умовах реформування освіти», «Професіоналізм+креативність=сучасна бібліотека».

  Другий , практичний модуль  під назвою «Бібліотекар: перезавантаження професії»   мав за мету допомогти учасникам розвинути свою креативність, успішно підготувати  «Подію»  для читача-дитини за допомогою івент-технологій сучасної бібліотеки,  стати бібліотекарем-наставником юного читача, створити новий професійний тренд сучасного бібліотекаря.

Завдяки  Проекту «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні» від Представництва ЄС в Україні, під час професійного заходу 16 бібліотек для дітей Миколаївської області отримали шоу-бокси та добірку матеріалів з метою європейської просвіти своїх читачів-дітей на місцях, а також  прослухали консультацію  Нахової Т.І., завідувача науково-методичного відділу обласної бібліотеки для дітей ім. В.І. Лягіна щодо створення “Kуточку Європейського Союзу” в  бібліотечних установах.

Справжнього професійного драйву  надала  сесія  «Увімкни креативність»,  яку провела тренер з розвитку особистості Калініна Л. А.. Учасники  з задоволенням  брали участь у тренінгу, виконавши  всі завдання,   вони ще раз довели,  що сучасний бібліотекар  –  креативний і здатний запроваджувати нові підходи до діяльності бібліотек.

Другий день школи професійного розвитку проводився  на базі бібліотек КЗ «Коблівська  публічна бібліотека» Коблівської сільської ради. Учасників привітала Резниченко Л. В., керівник КЗ «Коблівська публічна бібліотека» Коблівської сільської ради.  ЇЇ виступ був присвячений професійній та громадській позиції  бібліотекаря у громаді.  Тайм-менеджмент фахівця  був присвячений  актуальній  темі «Атестація як інструмент активізації професійної ініціативи бібліотекарів»», спікером якого була Романченко О. Л., заступник директора обласної бібліотеки для дітей ім. В.О Лягіна.

Під час Професійного стартапу свої  практичні досягнення  представляли фахівці районних бібліотек для дітей  Братської, Березанської, Єланецької, Первомайської,  Снігурівської районних бібліотек для дітей та КЗ «Новобузька ЦБС».

Учасники заходу також відвідали Рибаківську бібліотеку-філію КЗ «Коблівська публічна бібліотека» Коблівської сільської ради і завідувач бібліотеки Кудряшова О. В.  провела професійну екскурсію та ознайомила гостей з досвідом роботи установи.

Підсумки обласної  школи професійного розвитку підвела директор обласної бібліотеки для дітей  ім. В.О. Лягіна Жайворонок Т. А.  Вона побажала її   учасникам  віри, наполегливості, ініціативності, мобільності та креативності у створенні сучасного бібліотечного простору для читачів-дітей у своїх закладах і  громадах.