Мовне знайомство «В океані рідної мови»

21 лютого 1952 року у Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської — мови. Відтоді, саме за пропозицією цієї країни, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Адже мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд.

З цієї нагоди працівники Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна проводять тиждень рідної мови. Для учнів 6 – 8 класів МЗОШ№13 та гімназії №2  провели  низку цікавих заходів. Особливою популярністю у дітей користується інтелектуально-лінгвістична гра «Мовні барви».

Учні дізналися про передумови та історію святкування Дня рідної мови.
Дуже їх вразило та здивувало різнобарв’я української говірки, з яким діти познайомилися під час ігор «Вгадай, якщо зможеш!» та «Хто як говорить?».

Старшокласники з завзяттям намагалися дати визначення незнайомим для себе словам-діалектизмам, таким як: кабиця, бокасувати, швайба, закундибачилося та інші. І це виходило дуже весело!

А ще були приємно вражені інформацією про відомих талановитих людей із закордону, які пам’ятають своє українське коріння та знають рідну мову.
Наприкінці зустрічі всі присутні висловили свої думки щодо того, що рідна мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини, яку треба берегти і популяризувати серед народу.
Плекаймо рідну українську мову!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *