Екологічна просвіта дітей. Грані і потенціал бібліотек Миколаївщини

Під такою назвою 12 травня 2021 року відбулася обласна творча лабораторія для фахівців бібліотечних закладів, що обслуговують дітей в онлайн форматі на платформі Zoom. Її організатор – Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна.

Основним завданням заходу був професійний обмін локальними бібліотечними ініціативами щодо формування екосвідомості дитини, поширення знань про екокнижки і використання їх у бібліотечній роботі, надання практичних порад щодо підвищення рівня просвітницьких дій у цьому напрямку.

Творча лабораторія розпочалася з прев’ю директора бібліотеки Тетяни Жайворонок, у якому вона зазначила, що екологопросвітницька діяльність є сучасним світовим трендом, саме тому важливо підвищувати екологічну обізнаність бібліотекарів для розширення і оновлення екологічної просвіти підростаючого покоління на місцях.

Захід складався з декілька тематичних блоків, кожен з яких очолював окремий модератор.
В рамках блоку Eco-Stream від провідних бібліотек України представляли свої напрацювання фахівці в рамках реалізації власних екопроєктів. Так, проєкт “Жити в стилі Еко вчить бібліотека!” Львівської обласної бібліотеки для дітей реалізується з травня 2016 року, відзначений у п’ятірці найкращих у конкурсі Зелена бібліотека 2017/ IFLA Green Library Award. Навчально-ігровий проєкт “Еко-стиль твого міста” Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка унікальний тим, що бібліотека видала екологічну казку для дітей “Помста дерев”. Кожен з них має свою унікальність і практичну цінність.

Блок Сучасна Екокнижка для дитини представляв лідер у цій галузі – видавництво «Ранок», який підтримує тренд екотехнологій та розвиває тему захисту природи. Керівник відділу корпоративних продажів видавництва «Ранок» Євгеній Олександров разом зі своїми колегами презентували фахівцям добірку серій екокниг та технології їх виготовлення.

Програма творчої лабораторії включала виступ Ірини Мироненко, доцента кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яка закцентувала увагу учасників на важливості виховання екологоосвіченої дитини в умовах Нової української школи. Розмова велась в рамках блоку Погляд науковця.

Практична демонстрація екопросвітницької роботи бібліотек Миколаївщини була представлена у блоці «Зелений» мікрофон». Огляд локальних екоініціатив зробила Катерина Власенко, провідний бібліотекар науково-методичного відділу обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна. Досвід роботи Центральної міської бібліотеки для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменка та її філій як центрів екологічного виховання підростаючого покоління презентувала Белібова Таісія, завідувачка відділу обслуговування ЦМДБ ім.Ш.Кобера і В.Хоменка. А успішний екокейс «Екологія природи – екологія душі» – еколого-краєзнавчий проєкт» запропонувала Шкарбан Людмила, завідувачка відділу обслуговування користувачів дітей КЗ «Баштанська публічна бібліотека».

Метою блоку Профі-поради було надання фахівцями Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна практичних рекомендацій учасникам заходу щодо удосконалення екопросвіти дітей на місцях. Так, з інформ-дайджестом на тему «Інформаційний простір бібліотеки в залученні дитини до екочитання» виступили завідувачки відділів обслуговування Оксана Голосна і Ганна Чмельова. Огляд інтернет-ресурсів на допомогу екопросвітницькій діяльності бібліотеки представила Ірина Голенко, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.

В цілому, програма творчої лабораторії була досить насиченою, змістовно наповненою і отримала багато позитивних відгуків. Безумовно, це сприятиме вдосконаленню екологічній просвіті дітей у бібліотеках Миколаївщини. Матеріали заходу дивіться тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *