Доля Тараса Шевченка в мистецьких шедеврах

       Більшість із нас знають Тараса Григоровича Шевченка як поета, прозаїка, драматурга і менше – як прекрасного графіка, живописця. 9 березня, у день народження цієї талановитої людини, на мистецьку годину були запрошені учні 6 класу миколаївської гімназії №2. Бібліотекарі відділу мистецтв знайомили дітей з Шевченком-художником: нікого не залишили байдужими його живописні роботи «Портрет дівчини з собакою», «Портрет Луніна», «Портрет А.І.Лагоди». Згадали найвідомішу картину Шевченка “Катерина”, яка була створена за однойменною поемою.
Під час подорожі Україною Шевченко задумав серію “Мальовнича Україна” – альбом офортів. Зображенням на офортах митець хотів розповісти про історичне минуле свого народу, про його побут, оригінальні звичаї, про красу рідної України. Найвідоміший офорт “Дари в Чигирині” створено на історичну тему. В офорті «Судня рада» показано старовинний звичай українського народу, офорт «Старости» відтворює старовинний звичай сватання…
До того ж у дітей була нагода визначити, в якій техніці виконані автопортрети художника, написані ним у різні роки: олія, графіка, сепія, офорт. Народ пам’ятає і вшановує свого Кобзаря, його іменем названо вулиці, театри, споруджено пам’ятники поетові, а також складено багато прислів’їв -присутні з задоволенням згадали їх і продекламували.
Про творчість Тараса Григоровича, як і про його життя, можна говорити дуже багато. Його постать – одна з найзагадковіших і найвеличніших в українській культурі. Тож, вивчайте Тараса Шевченка, цікавтеся його творчістю – будемо знати Шевченка – будемо знати свою історію.