Мистецька спадщина письменників-краян

       15 вересня у рамках акції – День читання «Читай-пізнай свій рідний край» відділ масової роботи і естетичного виховання запросив учнів 8-9 класів Миколаївського класичного ліцею та учнів 8 класу ЗОШ №13 на годину пізнання «Мистецька спадщина письменників-краян».
Миколаївська земля подарувала не тільки Україні, а й світові багатьох видатних письменників: Дніпрова Чайка, Олесь Бердник, Спиридон Черкасенко, Микола Вінграновський тощо. Але всі особистості відомі не тільки у літературі, але й в мистецтві.
Микола Вінграновський – письменник, кінорежисер, актор.
Олесь Бердник – за його твором знято найпопулярніший у 20 ст. фантастичний фільм.
Спиридон Черкасенко – письменник, драматург.
Дніпрова Чайка – письменниця, створила лібрето опер «Коза-дереза», «Пан Коцький» та ін…
Діти мали змогу прослухати уривок з опери «Коза-дереза» і проаналізувати, чим відрізняється звичайна казка від опери. Багато пісень написано на вірші нашого земляка Спиридона Черкасенка. Одну з таких пісень, «Тихо над річкою» можна було почути на заході. А про Миколу Вінграновського і говорити годі: письменник, актор, режисер… «Величальна колискова» на вірші Миколи Вінграновського у виконанні Ніни та Тоні Матвієнко стала прикрасою зустрічі. Яка велика різниця між фантастичним фільмом початком 20 століття і фантастичним фільмом 21 століття, діти змогли упевнитися після перегляду уривку з кінострічки «Назустріч мрії», за мотивами повісті Олеся Бердника «Серце Всесвіту».
Літературна та мистецька спадщина Дніпрової Чайки, Миколи Вінграновського, Спиридона Черкасенка, Олеся Бердника з рештою і багатьох інших талановитих людей нашого краю є неоціненним надбанням всього українського народу. Тож бережімо, вивчаймо і плекаймо її!