Ретро-погляд «Грек із душею українця»

«…от був знатний урядовець, і багатий чоловік,
а прецінь остався українцем,
та ще й яким українцем».
Богдан Лепкий

     26 січня в нашій бібліотеці відбулася просвітницька зустріч з нагоди 165 річчя від дня народження Миколи Миколайовича Аркаса. Видатний композитор, історик, культурний та літературний діяч, він уславив своєю просвітницькою діяльністю Миколаїв і весь український південь.
Гостя заходу, кандидат філологічних наук та член Миколаївського Товариства “Просвіта” Інна Юхимівна Береза, звернулася з неймовірно щирою та проникливою промовою до учнів гімназії № 1, яка з гордістю носить ім’я Миколи Аркаса. Меседжем її виступу було донести дітям значимість цього діяча в історії України.
Адже, Миколу Аркаса цінують за три великі справи. Його опера «Катерина» – це перша українська опера, написана на одноіменну поему Т.Г. Шевченка. Книга «Історія України-Русі» – перша історія нашої Батьківщини, видана в 1908 році в Петербурзі українською мовою. А його дітище «Просвіта» пропагувало українську мову та культуру, підносило національну свідомість українців через вечори, лекції, виставки, концерти.
Затамувавши подих, учні сприймали цікаву інформацію фахівця, переглядали матеріали книжкової виставки «Відомий грек південного краю», підготовленої до заходу, а також брали участь у запропонованих бібілотекарями завданнях «Збери цитату», «Зрозумій мене» та розгадуванні кросвордів «Катерина» і «Просвіта».
Ми впевненні, що юні миколаївці будуть вірні справі Миколи Аркаса.