ХАЙ УКРАЇНА ВСЯ ЧИТАЄ, БО КНИГА НАС УСІХ ЄДНАЄ

    Під таким девізом обласна бібліотека для дітей ім.  В.О. Лягіна  провела традиційний щорічний звіт перед громадськістю міста і області.
  31 січня 2019 року у читальній залі бібліотеки в теплому дружньому колі зібралися представники влади, громадськості, юні читачі і іх батьки, письменники і видавці, викладачі вищих та загальноосвітніх навчальних закладів, колеги з інших бібліотек, журналісти, соціальні партнери, відомі фахівці в галузі дитячого читання і просто друзі і шанувальники бібліотеки.
    Колектив бібліотеки зі святом тепло привітали:  Поддубна Л.О.(заступник начальника управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА, начальник відділу закладів культури та охорони культурної спадщини), Марущак В.І., Береза І.Ю. («Просвіта»), Бережний С.В.(директор Першої української гімназії ім. Миколи Аркаса), Іпатенко Ганна (представник Центру розвитку місцевого самоврядування у Миколаївської області) та Ржепецький Л.
    Після цього директор бібліотеки Жайворонок Тетяна Анатоліївна разом з юними читачами бібліотеки запросили присутніх до цікавої професійної розмови про творчі здобутки і надбання бібліотеки у 2018 році та про плани на майбутнє.
    Під час заходу за допомогою мультимедійних засобів та інтерактивних прийомів працівники відділів бібліотеки розповідали про основні події, будні і свята бібліотеки та спростовували деякі з міфів про бібліотеку, які ще іноді існують в народі. Серед них: «Сучасні діти не читають книг», «В бібліотеку вже ніхто не ходить, бо є Інтернет, де можна знайти будь-яку інформацію», «Бібліотекар – скромний, непомітний фахівець», «Бібліотека не має друзів» та інше.
    Виявилось, що ці чутки зовсім не мають підгрунтя і є неправомірними.
    Адже обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна сьогодні – надзвичайно важливий соціально-культурний, інформаційний, розважально-комунікаційний центр, який працює для дітей, їх батьків, освітян міста і області, всіх, хто цікавиться проблемами сучасної української  літератури і дитячого читання.
    В бібліотеці працюють високоосвічені фахівці, які відмінно володіють сучасними методиками залучення дітей до книги і бібліотеки, популяризації кращих творів сучасної і класичної української  та зарубіжної літератури. Бібліотекарі – люди творчі, натхненні, постійно розвивають бібліотечку справу, збагачують практику виховання дітей книгою.
    Бібліотека має потужну базу інформаційних ресурсів: понад 150 тисяч книг і аудіовізуальних матеріалів, 104 назви періодичних видань, в мережі INTERNET – сайт бібліотеки Laginlib.org.ua,  три  блоги: «Бібліотечна гавань», «Бібліомаячок», «Book-Net@, власний  YOUTUBE канал, ми активно спілкуємося зі  своїми читачами в  в соцмережах  Facebook та Instagram.
    Бібліотекарі реалізують в життя власні проекти і комплексні програми: «Велике читання», «Я гордий тим, що українець зроду», «За здоров`ям – до бібліотеки», «Туристична Миколаївщина запрошує», «Від медіаграмотності  до  медіа культури» та інші.
    Юні читачі бібліотеки, присутні на святі, спростували чутки, що нібито діти не ходять до бібліотеки. Вони довели, що сучасне  покоління Next  не уявляє свого життя без бібліотеки, без книги. Діти не тільки відвідують бібліотеку (протягом 2018 року кількість відвідувань складає 74237 разів), а також активно користуються сайтом ( 80110  відвідувань).
    Читайлики  беруть активну участь у масових заходах бібліотеки (у 2018 році 382 масових заходів відвідали 10593 дітей), в роботі читацьких клубів і об`єднань («Золотий ключик», «Майстерня книжкових чудес», «Хобіти», «Бібліотечний батьківський клуб» (ББК), «Ляльковий театр «Буратіно». Вони є учасниками створення електронних продуктів бібліотеки (бук-трейлерів, інтерактивних ігор, онлайн-квестів тощо).
    Серед численних партнерів і друзів бібліотеки особливе місце займають місцеві письменники Людмила Чижова, Віра Марущак, Тетяна Свірська, Ангеліна Кріхелі. Вони залюбки зустрічаються з нашими читачами, проводять презентації своїх нових книг.
    Як центр удосконалення і оновлення бібліотечної роботи з дітьми, бібліотека проводить виїзні заходи для читачів бібліотек області: урочисті відкриття Тижня дитячого читання, Літніх читань, літературні свята і акції. Популярними стали скайп-конференції читачів РДБ з читачами ОБД ім. Лягіна, з дитячими письменниками Миколаївщини і всієї України.
    Як науково-методичний центр для всіх бібліотек області, що працюють з дітьми, бібліотека сприяє підвищенню кваліфікації та розвитку професійного потенціалу дитячих бібліотекарів регіону. В 2018 р. проведено обласний фокус-семінар «Бібліотечне обслуговування дітей в умовах адміністративної реформи: актуальні питання і виклики часу», обласну професійну скайп-майстерню «Бібліотека та громада: спільні дії та інноваційні ідеї на підтримку дитячого читання», професійні виїзні дні «День обласної бібліотеки для дітей в регіоні» тощо.
    В ході заходу було розвінчано ще одну легенду:  ніби сьогодні втрачені традиції сімейного читання. Адже, 2018 рік проходив у бібліотеках Миколаївщини під гаслом «Читання – сімейно єднання». Обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна організувала обласну акцію – челендж  відеопрезентацій читаючих сімей «У нас в родині усі люблять книгу».  Учасниками челенджу стали 50 читаючих родин з міст, районних центрів та сіл нашої області. Ці відеопрезентації розміщені на сайті бібліотеки .Цій же темі були присвячені Обласні Літні читання – 2018. Обласний День сімейного читання, конкурс читаючих сімей «Сімейні історії» т і.
    Таким чином, усі чутки «міфотворців» відносно бібліотек і бібліотечної справи було спростовано. Бібліотечне свято вдалося! Його  прикрасили яскраві виступи художніх колективів Будинку дитячої та юнацької творчості Заводського району м. Миколаєва.
    На завершення заходу гості мали змогу висловити свої враження і побажання бібліотеці і її працівникам, ознайомитися зі спеціально підготовленою  «Книгою успіху бібліотеки», сфотографуватися на пам’ять у фотозонах «Читаюча дитина – майбутнє України» та «Біля каміна читає кожна дитина».
    Звіт завершено, але  цікава і змістовна робота Миколаївської обласної бібліотеки  для дітей ім. В.О. Лягіна продовжується. Далі буде…