«Соціальні функції бібліотеки для дітей у культурному просторі громади»

            18-20 червня 2019 р. Міністерство культури України, Директорат державної мовної політики, Національна бібліотека України для дітей провели науково-практичний семінар «Соціальні функції бібліотеки для дітей у культурному просторі громади» на базі Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім В.О. Лягіна та провідних бібліотек Миколаївської області.

Зазначений семінар проводився в рамках  циклу науково-практичних семінарів «Бібліотеки та громада: динамічний розвиток і пошук нових форматів взаємодії». На Миколаївщині відбувся четвертий модуль зазначеного циклу семінарів, у рамках якого відбулося обговорення стратегічних питань діяльності спеціалізованих бібліотек для дітей в умовах адміністративно-територіальної реформи; впровадження сучасних бібліотечних послуг для якісного обслуговування читачів-дітей в умовах децентралізації; підвищення громадського інтересу до бібліотеки як центру інноваційного розвитку громади; забезпечення координації органів місцевого самоврядування, дитячих видавництв, письменників, бібліотек для дітей, громадських організацій у сфері підтримки дитячого читання тощо.

У семінарі брали  участь заступник Міністра культури України Рибачук Ю.А., генеральний директор Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Нікіфоренко Л.С., генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Гордієнко А.І., регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Одінцова С. В.,  державний експерт експертної групи аналізу політики Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Чмир О. В., начальники управлінь культури та директори обласних бібліотек для дітей з Чернігівської, Донецької, Київської, Полтавської,  Луганської, Тернопільської, Одеської  областей, фахівці Національної бібліотеки України для дітей, представники видавництва «Фонтан казок» та письменник Олег Чаклун.

19 червня 2019 р. на базі Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.  Лягіна відбулося урочисте відкриття заходу.

Учасників семінару привітали заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Трайтлі О.О., заступник Міністра культури України Рибачук Ю.А., генеральний директор Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Нікіфоренко Л.С., генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Гордієнко А.І., начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Димитров М.Ф., директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна Жайворонок Т.А.

Переглянути сюжет телеканалу МАРТ про урочисте відкриття семінару можна за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=NB6e8ptg8Vo

У цей день для проведення пленарного засідання було здійснено виїзд учасників науково-практичного семінару до Березанської селищної та Коблівської сільської об’єднаних  територіальних громад.

Так, на Березанщині делегацію привітали та ознайомили з перспективами громади й перевагами децентралізації: І. Компанієнко – перший заступник селищного голови, А. Смоляк – начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради, Є. Туманова – директор Березанської центральної районної бібліотеки, яка знаходиться на території громади. Також було організовано екскурсію до Інклюзивно-ресурсного центру Березанської селищної ради.                                                            (https://gromada.org.ua/gromada/berezanska/news/1560958429/)

   

Далі  гості відвідали  КЗ «Коблівська  публічна бібліотека» Коблівської сільської ради, де учасників привітали Талоха С.А., секретар Коблівської сільської ради  та Резниченко Л. В., керівник Комунального закладу  і представили гостям професійні напрацювання установ на сучасному етапі.

20 червня 2019 року на базі Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.  Лягіна відбулася панельна дискусія «Спеціалізовані бібліотеки для дітей та громада у пошуках співіснування: погляд у майбутнє» за участі представників Міністерства культури України, Національної бібліотеки України для дітей, начальників управлінь культури та директорів обласних бібліотек для дітей, а також бібліотечної спільноти м. Миколаєва  та Миколаївської області – Миколаївської  обласної універсальної наукової бібліотеки, Централізованих бібліотечних систем для дітей та дорослих                м. Миколаєва,  централізованих біблотечних систем Березанського, Братського та Вітовського районів, публічних бібліотек об’єднаних територіальних громад Куцурубської, Радсадівської, Ольшанської.

  В ході її проведення обговорювались такі проблемні питання:

  • модель діяльності сучасної дитячої бібліотеки у контексті культуроутворюючої функції: як досягти успіху;
  • роль Міністерства культури України у збереженні мережі спеціалізованих бібліотек для дітей у світлі реформи децентралізації;
  • перші підсумки діяльності дитячих бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад.

Відповідно до програми науково-практичного семінару відбулися відвідування бібліотечних закладів (Миколаївської  обласної універсальної наукової бібліотеки та бібліотек-філій ЦМБ для дітей ім. Ш. Кобера і                     В. Хоменка м. Миколаєва),  де пройшли професійні екскурсії установами. 

         

За окремою програмою миколаївська малеча і її батьки яскраво, інтерактивно та  творчо зустрілися з дитячим письменником Олегом Чаклуном.

Базами проведення  зустрічей були Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна, пришкільні табори ЗОШ №3 та Миколаївського  муніціпального колегіуму. Подарунком для всіх охочих стала автограф-сесія з автором, де кожен мав змогу з ним поспілкуватися та придбати книги з його автографом.

Впевнені, проведення науково-практичного семінару є важливою віхою у вирішенні питань розвитку і підтримки дитячих бібліотек України в умовах децентралізації.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *