«Літературна гостина – 2019» Україна – Польща

Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна взяла участь у фестивалі «Літературна гостина – 2019», який відбувся з 2 по 6 жовтня у містах Бартошиці та Ельблонг Республіки Польща.

Ця подія проходила в рамках Міжнародного проекту “Ми — українці. Я і ти» за ініціативи Львівської обласної бібліотеки для дітей. Проект спрямований на популяризацію української класичної та сучасної літератури, історії України, її традицій та звичаїв серед українців, що живуть за кордоном.

До української діаспори Польщі вирушила група фахівців з України у складі 8 учасників – це сучасні дитячі письменники Любов Відута та Наталка Малетич, представниця гри «Мишеняткова абетка» Мар’яна Дмитрів, лектор-екскурсовод з Львівської Національної галереї Зоряна Жук, працівники Львівської обласної бібліотеки для дітей Олена Кремньова, Катерина Сухоребська, Любов Саварин та Миколаївської обласної бібліотеки для дітей Ганна Чмельова.

Програма фестивалю була насиченою та різноманітною за змістом – лекції, віртуальні мандрівки, інтерактивні ігри, майстер-класи, голосні читання, перегляди українського кіно, творчі зустрічі з українськими письменницями.

Миколаїв представив юним українцям Польщі такі заходи, як патріотична година «10 причин любити Україну», віртуальна мандрівка “Туристичними стежками Миколаївщини”, театралізоване читання-гра “Читаємо В.Рутківського разом з Ядвігою Олізарівною”, які не залишили байдужими дитячі серця.

Діти активно брали участь в інтерактивних літературних іграх та вправах, підготовлених бібліотекарем, з захопленням слухали розповіді про красу миколаївського краю.

Ганна Чмельова радо передала українській діаспорі Польщі книжкові подарунки, які зібрали небайдужі миколаївці – видавці, письменники, бібліотекарі та читачі.

Атмосфера зустрічей була неймовірно дружньою та емоційно яскравою завдяки зусиллям представників приймаючої сторони, а саме – директору української школи ім. Лесі Українки (м. Бартошиці) Любомирі Тхір, голові Ельблонзького відділення українців Польщі Стефану Дембіцькому та вчителю міжшкільних пунктів навчання української мови у Вармінсько-Мазурському воєводстві республіки Польща Петру Табаки.

Участь у Міжнародному проекті «Ми – українці! Я і ти»  – це цікавий досвід, який розширює та урізноманітнює бібліотечну роботу, це нові знайомства, співпраця з якими об’єднує українців України і Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *