Професійний діалог «Бібліотеки у період карантину: професійна мобільність та спроможність до змін»

  4 червня 2020 року директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна Жайворонок Тетяна Анатоліївна взяла участь у професійному діалозі «Бібліотеки у період карантину: професійна мобільність та  спроможність до змін», який проходив в онлайн режимі.
 Організатор заходу – Миколаївська ОУНБ запросила бібліотеки Миколаївської області до спілкування за допомогою програми Zoom.
  Під час другого блоку заходу, під назвою «Дистанційні формати бібліотечного обслуговування громади у період карантину» директор поділилася досвідом дистанційної роботи Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна. Детальніше ознайомитися з виступом директора ви можете нижче.


 Протягом квітня в Миколаївській обласній бібліотеці для дітей ім. В.О. Лягіна відбувся ЕКО марафон #30днівЕКОкниги, який пройшов на сторінках бібліотеки в соціальних мережах Facеbook та Instagram (всього понад 100 постів на тему екології). Під час марафону відбулося: озвучування ЕКО казок, ЕКО читання, в якому брали участь користувачі бібліотеки, ЕКО фотосети, ЕКО ігротека, корисні ЕКОзвички тощо.


  До участі в марафоні долучилися Братська та Новоодеська районні бібліотеки для дітей, бібліотека Імені Реріха Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району м. Києва, Луцька міська центральна бібліотека для дітей, Кам’янська центральна бібліотека для дітей (Січеславщина, Дніпропетровська область), юні українці Польщі теж стали учасниками ЕКО марафону.

  Взяли участь у Виставці місцевих видавництв «Миколаївська книга-2020». Знайомили читачів з письменниками, твори яких увійшли до літературної антології Миколаївщини «Живлюща сила Ємигії».
  Відбулися: відеочитання від авторів, літературні відеопрогулянки, 7 відео та презентація з інтерактивним завданням від Дарії Лук’яненко та Віри Марущак.

   У Міжнародний день захисту дітей організували проведення Всеукраїнської віртуальної ходи «Під парасолями». Потрібно було надіслати фото і / або коротке відео з парасолькою та книгою. В акції взяли участь читачі не тільки нашої бібліотеки, а й Первомайської, Єланецької, Братської районних бібліотек для дітей, КЗ “Куцурубська публічна бібліотека”, читачі библиотек-філій № 3, 4, 5, 6, 10 ЦБС для дітей м. Миколаєва, Центральної дитячої бібліотеки м. Слов’янськ, Комфорт-бібліотеки ЦБС м. Львова.

 Участь дітей у Всеукраїнському онлайн конкурсі фотомалюнка «Мрійник року». Діти – учасники від Миколаївської області – малювали свою мрію, фотографували та повідомленням відправляли на сторінку Facebook Національної бібліотеки України для дітей. Найактивнішими виявилися діти зі Снігурівського, Баштанського, Новобузького та Березанського районів. Всього надіслано більше 150 робіт.
  Серед 15 переможців за рейтингом голосів, 2 роботи з Миколаївщини: Фурман Максим (10 років з Н.Бугу) та Оселедченко Вікторія (13 років, також м. Новий Буг). Крім того, додатково були відзначені учасники, роботи яких пов’язані з книгою і бібліотекою. Серед 12 відзначених робіт – 2 з Миколаївщини. Це Голота Дмитро (12 років м.Миколаїв) та Чорний Андрій (9 років смт Єланець).

  Для корисного дозвілля дітей були розроблені онлайн-заходи:
– віртуальні ігри («Іван Сірко», «Прапори країн Європи» та «Чи добре ви знаєте назви Європейських столиць?», літературні ігри «Джен Остін», «Польські письменники», «Польська дитяча література»). Їх можна знайти на сайті у розділі Електронні ресурси та на блозі «Бібліотечна гавань».

– відео майстер-класів для тих, хто любить творити («Розпис великодньої писанки», «Великодні курчата з ниток», «Писанка Ластівка», «Лялька-брелок», «Коник з солоного тіста», «Прикраса з тканини в техніці «Комоно», «Мак з фоамірану», «Троянда з фоамірану», «Бджілка з помпонів»). Всього 13 майстер-класів. Їх можна знайти на блозі «Бібліотечна гавань» у розділі «Хобі і ти» або на Ютуб канале бібліотеки.

– BooKids Fest Єдності «В день літнього Миколая бібліотека усіх єднає» (#Мико_Фест_Єдності #День_літнього_Миколая_миколаївців_єднає)

– Тиждень інформації «Віртуальне знайомство з країнами – сусідами України» (до Дня Європи в Україні), який включав: віртуальні турне «Привіт, Європо!», віртуальну мандрівку «Давай знайомитись, Європо!» тощо.

Сучасна бібліотека для дітей – острів безпеки в небезпечному світі.
Орієнтуючись на мінливі потреби юних користувачів, дитячі бібліотеки стали місцем для спілкування, відпочинку, цікавих зустрічей, тематичних свят, квестів, гуртків та численних майстер-класів.
Роль дитячих бібліотек у забезпеченні сталого розвитку демократичного громадянського суспільства в Україні та його консолідації – визначальна. Дитячі книгозбірні отримують нове дихання та перероджуються у «треті місця»: надсучасні приміщення із модерним дизайном й різноманітними варіанатами проведення вільного часу: від читання книжок до інтерактивних лекціях у коворкінгах. Це заохочує дітей усіх категорій не лише читати, а й майструвати, грати, досліджувати тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *