Шевченківський тиждень

Березень в Україні часто називають  Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні  Великий Кобзар приходить до нас, але приходить  новим, неповторним.

От і цьогоріч, у дні вшанування пам’яті  Кобзаря, впродовж тижня з 9 до 12 березня, працівники відділу обслуговування учнів 5-9 класів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей імені В. Лягіна мали зустріч із учнями – старшокласниками МЗОШ № 13.  Бібліотекарі  разом із дітьми привідкрили завісу таємниць, яка оповила ще одну маловідому сторінку життя Тараса Григоровича –  кохання  генія української літератури.

Учнів дуже здивував і засмутив той факт, що, окрім усім відомої дівчинки Оксанки,  поет закохувався ще кілька разів упродовж життя, але жодне захоплення не принесло Кобзареві омріяного щастя.

Також діти дізналися  більше про Тараса Шевченка завдяки підбірці цікавих  фактів із його біографії. Наприклад те, що зросту Кобзар мав приблизно 164 см., улюбленим напоєм поета був чай з ромом, а звичні для нас усіх шапка і кожух – не більше, ніж образ для позування та ін. Згодом, завдяки цим самим маловідомим даним, ведучим вдалося спростувати декілька найпоширеніших міфів-кліше про Тараса Григоровича.

Наприкінці зустрічі учні мали змогу приєднатися до онлайн-вікторини на платформі Quizizz та перевірити свої знання біографії Кобзаря.

Шевченкове слово надихатиме ще не одне покоління  українців в цілому і миколаївців зокрема. Прикладом тому є опера М. Аркаса «Катерина»,  яка на початку ХХ століття спричинила фурор серед інтелігенції нашого міста.

Як сказав Павло Грабовський «Невмирущий дух поета, як і раніше, витає над рідною Україною, невмовкаюче роздається його віще слово і сіє на народній ниві живе насіння оновлення».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *