Правова мозаїка «Вчимося бути громадянами» (до Дня захисту прав людини)

10 грудня у рамках акції «16 днів проти насильства» та з нагоди відзначення міжнародного Дня захисту прав людини, працівники відділу обслуговування учнів 5-9 класів Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. О. Лягіна провели урок – правову мозаїку «Вчимося бути громадянами» для учнів МЗОШ № 13.

Усі ми родом із дитинства, тому школярам цікаво було дізнатися саме про свої права, а також, до кого треба звертатися, якщо їх права порушили. Але не забули ми й обговорити те, що нарівні з правами стоять наші обов’язки, які ми повинні сумлінно виконувати.

Звісно, дитячий бібліотекар не був би таким, якби прийшов на зустріч до дітей – своєї цільової авдиторії, із «сухою лекцією», тому «в запасі» ми мали ігри, вікторини, вправи і власний «Топ – 10 порушень прав дитини у творах класичної дитячої літератури», як от порушення ст. 9 – Принципу нерозлучення з батьками у творі «Пеппі Довгапанчоха» А. Ліндґрен, ст. 23 Прав дітей-інвалідів – В. Гауф «Маленький Мук», Ст. 17 – Права на інформацію і доступ до інформації у романі «Гаррі Поттер і філософський камінь», Дж. К. Ролінґ тощо.

Дуже звеселила слухачів і вправа «Розповідь по асоціаціях», де із набору звичайнісіньких картинок і колективної творчості учнівства вийшла така цікавезна історія, що, хоч зараз, книгу видавай. А гра «Шкільний діалект» змусила усіх нас разом довгенько сміятися із того, що « Червоне і чорне» – це щоденник учня, «Фантомас розізлився» – це сердитий вчитель, а «Горе від розуму» це, як виявилося, – це двійка за підказку на уроці.

Ми щиро сподіваємося, що такі заходи допоможуть юному поколінню зростати обізнаними у своїх правах та обов’язках і, у разі порушення будь-якого із тих прав, вони не мовчатимуть, а проситимуть про допомогу у інших. А діти, в свою чергу, сумлінно виконуватимуть обов’язки, які дані їм разом із правами!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *