Бібліотека як популяризатор української мови

17 лютого 2022 року  Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна запросила на професійну онлайн зустріч у форматі Обласного методичного дня працівників різних бібліотечних установ об’єднаних територіальних громад міських/селищних/сільських рад, що працюють з дітьми у  Миколаївській області. У заході взяло участь  60 працівників.

Тема зустрічі досить актуальна і присвячена обговоренню  питання популяризації української мови у бібліотечних закладах.

Захід відкрила заступник директора бібліотеки Романченко Олена, нагадала про те, що розпочався  новий етап (від 16.07.2021 р.) втілення норм Закону України  «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (за № 2704-VIII, від 25 квітня 2019 року), який забезпечує збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнення її статусу як державної.  Спікер наголосила, що у бібліотеках  заходи та події мають відбуватися державною мовою.

Методичний день складався з трьох блоків. Під час професійної сесії «Бібліотечні ініціативи  просування української мови у дитяче середовище»  фахівці Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна (Іванова К., Чмельова Г., Щука Н.) поділилися бібліотечними інструментами впливу на читачів різних вікових категорій та представили  корисні інформаційні ресурси на допомогу формуванню їх мовної культури.

Під час професійного майданчика з обміну досвідом Рущак Зоя, провідний методист Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна представила дайджест напрацювань  бібліотек Миколаївщини у піднятті престижу сучасної української мови серед дітей. Також своїми досягненнями поділилася завідувачка філією №6 Центральної бібліотеки для дітей м. Миколаєва Поточняк Світлана у виступі «Бібліотека як промоутер української мови та читання».

Модератор практичного блоку методичного дня (Нахова Т.)  обговорювала разом з учасниками їх просвітницькі дії  заплановані  в рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови у 2022 році.  Своїми ідеями поділилися фахівці Дитячої бібліотеки КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська», КЗ «Публічна бібліотека» Первомайської міської ради, Веселинівської дитячої бібліотеки-філії КЗ «Публічна бібліотека», Єланецької бібліотеки для дітей КЗ «ПБ Єланецької селищної ради Миколаївської області», Публічної бібліотеки для дітей КЗ «Новобузька публічна бібліотека» та відділу обслуговування користувачів – дітей КЗ «Баштанська публічна бібліотека».

Отже,  професійний захід пройшов досить плідно і насичено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *